Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ το σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας....


Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το μεγαλύτερο μέρος των 22-23 δις που συμφωνήθηκαν για βοήθεια στην Ελλάδα θα τα καταβάλλουν χώρες – μέλη της Ε.Ε. Τη επίβλεψη όμως θα την έχει το ΔΝΤ.
Όπως εξάλλου μεταδίδεται στο κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί αναφέρεται ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης θα είναι ουσιαστική (substantial) και προφανώς θα αφορά και δημοσιονομικά ζητήματα.
Με βάση το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα....
περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Το πρώτο λοιπόν μεγάλο ερώτημα είναι: Το ΔΝΤ αποκτά ρόλο τοποτηρητή;
Οι πληροφορίες για τον ρόλο του ΔΝΤ εντείνουν τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στο παρά πέντε από τους Μέρκελ – Σαρκοζί. Η συμφωνία των οποίων όμως δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό στο Παρίσι, όπου ο Σαρκοζί επικρίνεται ότι «τα έδωσε όλα στην Μέρκελ».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εκτιμάται στα 22 έως 23 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού θα καλυφθεί από δάνεια χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ και το υπόλοιπο από το ΔΝΤ.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, κατόπιν απαιτήσεως της κ. Μέρκελ ο μηχανισμός στήριξης και τα κεφάλαιά του θα ενεργοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση, δηλαδή εάν η Ελλάδα  δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές και «σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί».
Η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας αναφέρει άλλωστε ρητώς ότι το πακέτο  «θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης»
Όπως όμως έχουμε εξηγήσει ήδη ( Νίλα του Δράμαλη προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες) «έσχατη λύση» σημαίνει όμως «αδυναμία δανεισμού», δηλαδή χρεοκοπίας.
- Η Ελλάδα ζητούσε βοήθεια για να μην χρεοκοπήσει.
- Η συμφωνία όμως θέλει  να χρεοκοπήσουμε πρώτα για να μας βοηθήσουν μετά.
- Και σε όλο αυτό το διάστημα θα είμαστε υπό τη στενή επιτήρηση του ΔΝΤ
Άλλα ερωτήματα
1.  Πόσα θα δώσουν, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές χώρες και πόσα το ΔΝΤ;
2. Πώς κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα στην Ελλάδα; Η Μέρκελ πώς θα κάμψει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της που δεν θέλουν με τίποτε να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως, μήπως υπάρχει κάτι στο σημείο της χρηματοδότησης που δεν γνωρίζουμε;
3. Το ΔΝΤ δε φημίζεται για ρόλους… κομπάρσου, επομένως, ποιους όρους επέβαλε ώστε να μπει στη συμφωνία;
4 Μήπως θα επιβληθούν στην Ελλάδα όροι τύπου ΔΝΤ; Δηλαδή, μήπως μας ζητηθούν νέα, επονείδιστα μέτρα που θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και θα έχουν ευρωπαϊκή κάλυψη;


Δεν υπάρχουν σχόλια: