Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Το πρόβλημα Σαμαρά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε το ΠΑΣΟΚ το ίδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά, που αν δεν το προσέξει θα του στοιχίσει πολύ, είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ναι όσο και αν ηχεί περίεργο, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά του και φυσικά αυτό γίνεται και πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη με άνεση για δύο λόγους: 1) γιατί ο λαός της Νέας Δημοκρατίας τον είδε όχι σαν έναν ακόμα πολιτικό διαχειριστή, όπως ήταν ο κ. Καραμανλής ή πρόβαλε η κ. Μπακογιάννη, αλλά....
ως πολιτικό επαναστάτη που κάποτε τα τίναξε όλα στον αέρα για κάτι που πίστευε και 2) γιατί έδωσε θάρρος και αυτοεκτίμηση στον δεξιό ψηφοφόρο να μην ντρέπεται να λέει ότι είναι δεξιός.
Σήμερα όμως και μετά την τελευταία συζήτηση στη Βουλή, δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι, ενώ είναι πολύ καλός γνώστης των οικονομικών και πολύ καλός τεχνοκράτης, δεν είναι όμως πολιτικός ανατροπέας, αλλά ένας ακόμα πρόεδρος που ακολουθεί την συνταγή του «ώριμου φρούτου», έστω και αν δεν το δέχεται ο ίδιος.
Που είναι το πρόβλημα; Εμείς εκτιμούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, ότι το πρόβλημα έγκειται σε δύο φόβους που έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος που τον είχε και παλιά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης ήταν να μην ενταχθεί στη συνείδηση του λαού ως ακροδεξιός αλλά ως κεντρώος και ο δεύτερος σημερινός φόβος του πιστεύουμε ότι είναι να μην φανεί ότι σύρεται από τον Καρατζαφέρη. Όμως ο Καρατζαφέρης που τα γνωρίζει όλα αυτά, βγαίνει πρώτος κάθε φορά κάνοντας ρηξικέλευθες προτάσεις και χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που εγκλωβίζει τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας λίγο χώρο για εντυπωσιακό πολιτικό λόγο. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η αποφυγή πρότασης για δημοψήφισμα για τους μετανάστες αν και ήταν καθολική απαίτηση όλων των ανθρώπων του διαδικτύου, εκτός των αριστεριστών. Ο κ. Καρατζαφέρης για να προκαταλάβει τον κ. Σαμαρά βγήκε πρώτος και ζήτησε δημοψήφισμα με αποτέλεσμα πιστεύουμε να εγκλωβιστεί η Νέα Δημοκρατία και να μην κάνει μια εντελώς δημοκρατική πρόταση που σε όλα τα δημοκρατικά κράτη στον κόσμο αποτελεί ουσιαστικό δικαίωμα της μειοψηφίας. Τελικά η Νέα Δημοκρατία φάνηκε να κάνει μία πρόταση νομικής μορφής που επικοινωνιακά κανείς από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα δεν κατάλαβε.
Αυτή η τακτική θα συνεχιστεί εντονότερα από τον κ. Καρατζαφέρη με στόχο να συμπιέσει τη Νέα Δημοκρατία πιο πολύ πάνω στο ΠΑΣΟΚ μη αφήνοντάς της κεντροδεξιό χώρο να ανασάνει και ταυτόχρονα να την αναγκάσει να κρύβει όλο και πιο πολύ το δεξιό της προφίλ προς τέρψιν των αριστεριστών που λυμαίνονται τη χώρα.

   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα το διαπίστωσα κι εγώ και δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο για να λυθεί. Ο Καρατζαφέρης θα πετάγεται κάθε φορά και θα προκαταλαμβάνει τις προτάσεις της ΝΔ, εξαναγκάζοντας το Σαμαρά να μην κάνει τις ίδιες προτάσεις για να μην φαίνεται ότι σύρεται απ' τον Καρατζαφέρη. Έτσι όμως η ΝΔ θα εξαναγκαστεί να κάνει γλυκανάλατες και μεσοβέζικες προτάσεις χωρίς πολιτικό όφελος.

Τάκης speaking είπε...

Αν το κόμμα παρουσιάσει συνολικό πολιτικό λόγο ποιος υπολογίζει τι θα κάνει ο Καρατζαφέρης; Απλά θα λαϊκίζει φτηνά και θα ευτελίζεται.