Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ σαφώς προοδευτικότερο από τη Νέα Δημοκρατία.



Όσο και αν μας πονάει, αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς φίλοι μας. Αν συγκρίνει κάποιος τα καταστατικά των δύο κομμάτων θα διαπιστώσει αμέσως τη συντήρηση, τη συγκεντρωτικότητα  την παρεοκρατία, την οικογενειοκρατία, τους μηχανισμούς και τη μούχλα που αποπνέει το δικό μας καταστατικό και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε κάποια πράγματα για να τα αλλάξουμε, διαφορετικά θα μείνουμε μία από τα ίδια.

Πέραν των άλλων διαφοροποιήσεων μεταξύ των καταστατικών των δύο κομμάτων, επισημαίνουμε τις εξής:
1. Το άρθρο 12 του καταστατικού.....
του ΠΑΣΟΚ προβλέπει τη δυνατότητα εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για θέματα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας. Αντίθετα το δικό μας καταστατικό δεν προβλέπει τίποτα σχετικό για τα μέλη μας.
2. Το άρθρο 15 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερες από τρεις (3) πλήρεις θητείες. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για τη θητεία του Πρόεδρου του κόμματος, εκτός και αν είναι Πρωθυπουργός, οπότε η θητεία του ως Προέδρου παρατείνεται για όσο χρόνο θα είναι Πρωθυπουργός. Στο δικό μας κόμμα υπάρχουν μηχανισμοί που εκλέγουν ισόβια τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες κομματικές καρέκλες. Ο δε Πρόεδρος εκλέγεται χωρίς θητεία.
3. Ενώ κάθε μέλος στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί σε κομματικές θέσεις αμέσως από την ημέρα της εγγραφής του (άρθρο  19), στο δικό μας κόμμα (αδιανόητο γιατί) θα πρέπει να περάσουν 6 μήνες από την ημέρα της εγγραφής του για να έχει κάποιο μέλος το δικαίωμα του εκλέγεσθαι (άρθρο 5 παρ. 1α).
4. Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη που εκλέγονται από όλες τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο του κόμματος είναι διπλάσιος των ex oficio μελών, δηλαδή τουλάχιστον 66,66%. Αντίθετα στο δικό μας κόμμα τα μέλη που εκλέγονται από την οργάνωση του κόμματος για να συμμετάσχουν στο συνέδριο είναι πολύ λιγότερα των ex oficio μελών. Δηλαδή πολύ κάτω του 50%.
5. Ενώ το άρθρο 41 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος, εκλέγεται από τα μέλη και τους φίλους του κινήματος, το δικό μας καταστατικό (άρθρο 14 παρ. 1) προέβλεπε ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται από το ανωτέρω Συνέδριο που στην συντριπτική του πλειοψηφία απαρτίζεται από ex oficio μέλη (μάλιστα στην ιστοσελίδα του κόμματος ακόμα αυτό δεν έχει αλλάξει). Χρειάστηκε να συντριβούμε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να υποστούμε όλον αυτό τον τυπολατρισμό στο όνομα του καταστατικού, για να προσφύγουμε τελικά στη βάση και εδώ πάλι μόνο στα μέλη όχι και στους φίλους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να λέει ότι η εκλογή επιβλήθηκε από κάτω από τη βάση και καλά κάνει και το λέει, αλλά κακά τα ψέματα. Αν δεν υπήρχε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ακόμα θα εκλέγαμε Πρόεδρο από το Συνέδριο των ex oficio μελών. Επομένως σαν κομματική βάση αποδεικνυόμαστε ανίκανοι και αδύναμοι να επέμβουμε στα εσωκομματικά.
6. Ενώ το άρθρο 41 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται για συγκεκριμένη θητεία 4 ετών και μάλιστα η εκλογή του πρέπει να γίνει το αργότερο ένα μήνα πριν από το τακτικό Συνέδριο, αντιθέτως το δικό μας καταστατικό (άρθρο 14 παρ. 2) προβλέπει ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται χωρίς θητεία. Βέβαια, οφείλουμε εδώ να πούμε, ότι η ορισμένη θητεία ενός Προέδρου κόμματος συμβαδίζει καλύτερα με πολιτικό σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας που έχει σταθερό χρόνο εθνικών εκλογών και όχι με το ισχύον πολιτικό σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, που επιτρέπει τους εκλογικούς αιφνιδιασμούς και την ανατροπή των κομματικών σχεδίων.
7. Το άρθρο 50 παρ. 1 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ ορίζει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές επιλέγονται με προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετέχουν τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αιφνιδιαστικές εκλογές, αποφασίζει το Εθνικό Συμβούλιο. Μάλιστα στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι ακόμα και για τους εν ενεργεία βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο και δεν είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι. Αντίθετα το δικό μας καταστατικό στο άρθρο 21 στην ουσία αναθέτει τον ορισμό των υποψηφίων βουλευτών στον Πρόεδρο του κόμματος και μάλιστα οι εν ενεργεία βουλευτές είναι αυτοδίκαια και πάλι υποψήφιοι, εκτός και αν ο Πρόεδρος έχει διαφορετική άποψη. Ζήτω η οικογενειοκρατία.
8. Τέλος για την ανάδειξη υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων, το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 51 προβλέπει ένα σύστημα μικτό με προκριματικές εκλογές από τα μέλη και τους φίλους και από Επιτροπή Ανάδειξης υποψηφίων. Θέλετε να μάθετε τι προβλέπει το δικό μας καταστατικό για το θέμα αυτό; Τίποτα απολύτως. Γι’ αυτό και ο κάθε ένας μπορεί να φέρει προς τετελεσμένων τον Πρόεδρο του κόμματος και ολόκληρο το κόμμα, όπως συμβαίνει τώρα με τον κ. Κακλαμάνη.
Τι λέτε λοιπόν φίλοι μας; Είχαμε δίκιο στην αρχή της ανάρτησης ή όχι. Μην κοιτάμε το ΠΑΣΟΚ με κλειστά τα μάτια, άλλωστε την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου από εκεί την αντιγράψαμε.
Το θέμα είναι να γίνουμε εμείς, μέσα από τις προσεχείς εσωκομματικές μας διαδικασίες ένα ακόμα πιο σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα, ανώτερο από το ΠΑΣΟΚ και ίσως θα έπρεπε να βλέπαμε ακόμα πιο μακριά, όπως π.χ. την αλλαγή του φθαρμένου και σάπιου πολιτικού μας συστήματος.         



3 σχόλια:

TheAthensID είπε...

Ας είναι αυτό λοιπόν η επόμενηη ψηφοφορία και δη διαδικτυακή για όλα τα μέλη του κόμματος. Αρθρο προς άρθρο ένα καινούριο καταστατικό έτοιμο για απλή επικύρωση στο προσεχές συνέδριο.
Ιδού η Ρόδος.

Τάκης speaking είπε...

TheAthensID, πολύ καλή η ιδέα σου. Ας ελπίσουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σ' αυτό το κόμμα.
Τα πρώτα μηνύματα θα τα πάρουμε και από την ΟΝΝΕΔ.

Ανώνυμος είπε...

eimaste perifanoi kai gia tin ideologia mas kai gia to katastatimo mas.merikes allages mporei na apaitountai alla auto einai allh upothesi.oi lekseis sapios kai kseperasmenos den kollane se auto to komma......