Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κατατέθηκε η δημόσια προσφορά για το PSI.....


Στον ειδικό δικτυακό τόπο greekbonds.gr αναρτήθηκε η δημόσια προσφορά για το PSI λίγο μετά τιςεπτά το βράδυ της Παρασκευής. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έγκριση που παρέσχε το υπουργικό συμβούλιο, η προσφορά, γνωστή και ως «PSI», απευθύνεται προς ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, εκτός ΗΠΑ, και σημειώνεται ότι γίνεται στο....
πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 και του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) της 21 Φεβρουαρίου 2012. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ανταλλαγή συγκεκριμένων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ (επισυνάπτεται ο σχετικός κατάλογος), τα οποία προτείνεται να ανταλλαγούν, ως ακολούθως: 

    1) Με νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων 

    2) Τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με ημερομηνία εκκαθάρισης δύο χρόνια (ή μικρότερη) από την ημερομηνία εκκαθάρισης του PSI και με ονομαστική αξία ίση προς το 15% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων ομολόγων, και 

    3) Με αποσπώμενους τίτλους συνδεδεμένους με την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος της Ελλάδος με ενδεικτική αξία ίση με τα νέα ομόλογα του κάθε κατόχου. 

Βάσει των όρων που ανακοινώθηκαν, συνολικά το 53,5% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. 
Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται στο 75%. 
Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου. 
Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει στην ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: