Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ρωσία: Νίκη Πούτιν στις εκλογές με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%


Ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 60% ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών, τη ροή των οποίων ανακοινώνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο πάνω από το 30% των ψηφοδελτίων, υπέρ του Πούτιν ψήφισε το 63,42%, με τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να τον ακολουθεί με...
17,25%.

Την τρίτη θέση κερδίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ με 7,29% και τέταρτος έρχεται ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με το 7,19%. Τελευταίος ο πρόεδρος της "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μιρόνοφ με 3,71%.

Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) των εταιρειών VCIOM και FOM έδιναν στον Πούτιν 58,3 - 59,3%, τον Ζιουγκάνοφ 17,7 - 18,2%, τον Πρόχοροφ με 9,2 - 9,6%, τον Ζιρινόφσκι με 7,4% και τον Μιρόνοφ με 4,3%.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ζιουγκάνοφ είπε ότι δεν θα συγχαρεί τον Πούτιν, που επανεκλέγεται για μια νέα εξαετή θητεία, χαρακτηρίζοντας άδικες και μη έντιμες τις εκλογές, γιατί η κρατική μηχανή χρησιμοποιήθηκε υπέρ της επανεκλογής του.

Ο Ζιουγκάνοφ διαβεβαίωσε ότι οι υποστηρικτές του Πούτιν "δεν θα μπορούν πλέον να κυβερνούν όπως πριν", έκανε σοβαρές καταγγελίες για το "μαφιόζικο και διεφθαρμένο" ρωσικό κράτος, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε δικαστικές ή άλλες προσφυγές εναντίον του αποτελέσματος.

Η έκπληξη των εκλογών, ο Πρόχοροφ, αναφέρθηκε επίσης σε παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και χαρακτήρισε επίσης ανέντιμες τις εκλογές, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν πρόταση του Πούτιν να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό αξίωμα, αλλά και ότι προγραμματίζει να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος της χώρας, αν όλα κυλήσουν δηλαδή ομαλά, να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2018.

Βλ. Πούτιν: "Κερδίσαμε σε μια δίκαη μάχη"

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κρεμλίνο ότι κέρδισε "σε μία δίκαιη μάχη", ενώ ευχαρίστησε τους ρώσους ψηφοφόρους που δεν άφησαν "να καταστραφεί το ρωσικό κράτος".

"Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε και κερδίσαμε. Ζήτω η Ρωσία", είπε ο Πούτιν με δάκρυα στα μάτια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ρωσική τηλεόραση. "Κερδίσαμε σε μία δίκαιη και ανοιχτή μάχη", πρόσθεσε.

"Ευχαριστώ όλους όσοι είπαν 'ναι' στη μεγάλη Ρωσία", συνέχισε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο πλάι του βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανένωση και των πολιτικών προκλήσεων στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας", επεσήμανε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση. "Δεν θα περάσουν!", υπογράμμισε.

Αυτές οι εκλογές ήταν "μία σημαντική δοκιμασία για εμάς, για όλο τον λαό, μία δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία" της χώρας, σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Μεντβέντεφ, που δεν διεκδίκησε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία για να δώσει την ευκαιρία στον Πούτιν να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, δήλωσε από την πλευρά του ότι "η χώρα και κάθε ένας από εμάς είχε ανάγκη αυτή τη νίκη".

"Δεν θα σας αφήσουμε να μας πάρετε τη νίκη μας!", υπογράμμμισε.

Επίθεση με τρεις νεκρούς αστυνομικούς σε εκλογικό κέντρο στον Καύκασο

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στον ρωσικό Καύκασο, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Γκοροβόι και μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία.

"Τρεις κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στην επαρχία Χασαβιούρτ μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας αντάρτης", πρόσθεσε ο Γκοροβόι.

Στο μεταξύ μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε εκλογικό κέντρο στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και κατέγραψε πολλούς ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια την κάλπη προκάλεσε σκάνδαλο στη Ρωσία και ανάγκασε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κέντρου.

Οι εικόνες, που έχουν μεταδοθεί και μέσω του ιστότοπου YouTube, δείχνουν πολλούς ανθρώπους να βάζουν δεκάδες ψηφοδέλτια στην κάλπη για αρκετά λεπτά χωρίς να βιάζονται ή να σταματούν όταν πάνε να ψηφίσουν άλλοι εκλογείς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει να τοποθετηθούν κάμερες στα εκλογικά κέντρα μετά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατήγγειλε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: