Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα


Εντείνονται η πιέσεις προς την Ελλάδα από την ΕΕ και τα κυβερνητικά κόμματα του Βερολίνου. Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, καλούν την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή....
των μεταρρυθμίσεων. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει «να δώσει στους Έλληνες μυϊκή δύναμη εκεί όπου αυτή τη στιγμή παρατηρούνται ακόμα ορισμένα φαινόμενα παράλυσης», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο «Der Spiegel». Αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να αναμένει «να προβούν οι άλλοι σε ενέργειες αλληλεγγύης». Ιδιαίτερα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων έχει μείνει πολύ πίσω από ό,τι είχε συμφωνηθεί, τόνισε ο Γιούνκερ.

Η υπομονή μας εξαντλείται

Μετά τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και τους Φιλελεύθερους (FDP) ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πέτερ Αλτμάιερ να αξιώσει από την Αθήνα περισσότερες προσπάθειες γα την δημοσιονομική της εξυγίανση και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Από την Ελλάδα έρχονται συχνά διακηρύξεις καλής θέλησης», λέει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ωστόσο «τώρα όπως και πριν λίγες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί». Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο κ. Αλτμάιερ τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει «ότι υπάρχει κάποια στιγμή που και η υπομονή εξαντλείται». Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί μόνον όταν η Αθήνα αποδείξει «απόλυτη σοβαρότητα».

«Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επέρχονταν αδιανόητες παράπλευρες απώλειες, δήλωσε σήμερα ο Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο ελβετός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη», είπε ο κ. Άκερμαν προειδοποιώντας ότι «το διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα σταθεί όρθια». Ο αποχωρών πρόεδρος της Deutsche Bank πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λιτότητας μόνα τους δεν αρκούν για την υπέρβαση της κρίσης. «Είναι ζήτημα συνδυασμού μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης», δήλωσε.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: