Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Spiegel: Αντίο Ακρόπολη.

Με τον τίτλο Akropolis adieu και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» κυκλοφορεί αύριο το Spiegel που υποστηρίζει επίσης ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Το αφιέρωμα του περιοδικού στη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποτελείται από 12σέλιδο ένθετο με....
κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στο ευρώ» και υπότιτλο «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα».

Το αφιέρωμα ανατρέχει σε προηγούμενα αφιερώματα για την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και γίνεται επισήμανση στην αλλαγή στάσης των συντακτών του Spiegel μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι οποίοι τώρα τάσσονται πλέον υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το ίδιο περιοδικό σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική του έκδοση υποστηρίζει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ («Η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών», τιτλοφορείται το άρθρο).

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι το Ταμείο διάσωσης, EFSF, θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είναι δήλωση του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος σημειώνει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της ΕΕ» και προσθέτει ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: