Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Παραιτείται μετά τον προϋπολογισμό ο Μπερλουσκόνι..

Την πρόθεση του να παραιτηθεί από το αξίωμα του όταν εγκριθεί ο προϋπολογισμός με τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρει η Ιταλία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς κατά τη σημερινή ψηφοφορία έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην ιταλική βουλή. Την είδηση ανακοίνωσε αρχικά o πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο Καβαλιέρε.

Όπως δήλωσε ο Μπερλουσκόνι "έπειτα από την έγκριση του νέου οικονομικού νόμου,...ο οποίος περιέχει αλλαγές για όσα έχει ζητήσει η Ε.Ε. και το Eurogroup, θα παραιτηθώ για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες".
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 308 ψήφους. Ωστόσο 323 δεν ψήφισαν, ενώ ένας απείχε. Η ιταλική βουλή έχει 630 αντιπροσώπους και ο Μπερλουσκόνι θα διασφάλιζε αν ελάμβανε 8 ψήφους ακόμη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεδρίασε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, και τον υπουργό εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες τους είπε ότι "υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αριθμούς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε".

Το χαρτί με τις σημειώσεις που είχε μπροστά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην βουλή για τον ισολογισμό του δημοσίου του 2010, κατάφεραν να φωτογραφήσουν φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στα θεωρεία, πάνω από τα έδρανα. Στο συγκεκριμένο σύντομο κείμενο, είναι, ουσιαστικά, σημειώσεις, αναφέρεται: "8 προδότες, ανατροπή, ψήφος". Και λίγο πιο κάτω: "επισημοποίηση της παραίτησης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λύση".

Ήταν απλώς σημειώσεις, αλλά για τους σχολιαστές αποδεικνύουν ότι ο Μπερλουσκόνι σκέπτεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, να ζητήσει λύση και να επιδιώξει πάντως την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Απορρίπτεται, δηλαδή, κατά πως φαίνεται, η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7 και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa o Μπερλουσκόνι πρόκειται να μεταβεί σε λίγο (18:30 τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Ωστόσο, πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά να αναλύσει μαζί με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την κατάσταση.

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι "να αναθέσει την λύση στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, διότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος της κατάστασης. Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη βουλή".

Ο υπουργός Υποδομών Αλτέρο Ματεόλι τόνισε "περιμέναμε άλλες αριθμητικές ισορροπίες. Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα της ψήφου της βουλής και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε".

Την εκτίμηση ότι ο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, μετά το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση αν η κεντροδεξιά κυβέρνησης της Ρώμης, δεν παραιτηθεί, είναι πολύ πιθανό, να καταθέσει πρόταση μομφής.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=324301

Δεν υπάρχουν σχόλια: