Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Πιέσεις για μέτρα και αποκρατικοποιήσεις.....

Πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στην εφαρμογή του μνημονίου, ασκεί η τρόικα.

Σημαντική θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να διευκρινιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αν η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας θα.....

προέλθει από μια νέα δανειακή σύμβαση, με παράλληλη υπογραφή ενός νέου μνημονίου ή θα γίνει απευθείας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur ζήτησε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εκτιμώντας, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι "το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει".

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera υπό τον τίτλο «Προσβλητικό να μας ζητούν νησιά ως εγγύηση», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων στην πρώτη σειρά της ατζέντας. 

«Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνηση να προσφέρει τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφαλίσεις προς εγγύηση ενός νέου δανείου.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=67559&catID=11

Δεν υπάρχουν σχόλια: